Virgil Abloh

RIP Virgil Abloh!

Fondatorul brandului Off White & directorul artistic al diviziei masculine pentru celebra casă Louis Vuitton a fost răpus de o formă rară de cancer la doar 41 de ani. Spiritul său genial, dar și moștenirea estetică și schimbările de mentalitate & atitudine pe care le-a generat în modă își vor continua lucrarea prin milioanele de oameni pe care i-a inspirat.

A fost numit un “Karl Lagerfeld al generației Millenials” sau “Andy Warhol al timpurilor noastre”. Virgil Abloh, designerul american care a schimbat fața modei europene, cel care a șters granițele între street fashion și moda mare, cu pretenții, avea o minte ca o piatră prețioasă – multifațetată.

Virgil Abloh avea harul de amplifica lumina, de a reflecta înmiit spre public fiecare rază de inspirație care ajunge la el, de a cuceri magnetic mințile și sufletele cu – muzică, modă, arhitectură, design de obiect, comunități social media, comunicare, branding, tendințe, orice ajungea în sfera sa de interes.

O piatră rară! American la a doua generație, căci părinții săi au emigrat din Ghana, el a fost primul director artistic afro-american al uneia dintre cele mai importante case de modă de lux,  Louis Vuitton, și primul fără studii formale în zona fashion.

Un creativ cu o voce atât de puternică și distinctă al cărui stil de lucru, veșnic conectat la Iphone-ul său, la social media, străpungea, asemenea unui laser, falii estetice sedimentate de zeci de ani, chiar secole. Numirea lui a fost un semnal clar al influenței pe care o câștigase brandul său Off White, clasat în listele celor mai cool branduri din lume.

Virgil Abloh

De unde apăruse un asemenea om, o minte renascentistă, un game changer, în trupul unui tânăr bărbat cu aspect de baschetbalist?

Virgil Abloh era născut în Illinois, avea pregătire ca inginer și arhitect și fusese dintotdeauna interesat de cultura străzii, de întrepătrunderea dintre ariile artistice și tehnice. Părinții săi l-au lăsat să fie DJ de weekend, iar această pasiune i-a definit toată viața, a fost un fir roșu creativ – abilitatea de a mixa și a redefini bucăți  într-un întreg, alfel de întreg – „Sunt DJ încă din liceu, simt că muzica îmi potolește neastâmpărul minții. Dincolo de design sau altceva, voi continua să fiu DJ.

Legătura sa cu moda începea să prindă contur de atunci, căci citea cu aviditate reviste de modă, iar din banii pe care îi câștiga la petreceri își crease deja un stil propriu. Prietenul său cel mai bun din anii aceia își amintea curajul și stilul vestimentar diferit  – „arăta mereu ca din reviste și iată că acum chiar este în paginile lor”.

Un alt element fundamental, care l-a șlefuit, au fost orele de istoria artei, asa a ajuns să privească creativitatea în context global, conectând designul cu ritmul a ceea ce se întâmpla în lume.

Atunci a devenit conștient că avea un al șaselea simț pentru a interconecta noțiuni, oameni, sfere de interes, de a traduce în realitate concepte absolut vizionare din zone care par că nu au nici o legătură – luxul & cultura străzii, hip-hop-ul, skateboard-ingul, suburbiile, arta clasica.

PERIOADA KANYE WEST

Una dintre dovezile în acest sens este întâlnirea sa cu Kanye West, celebrul rapper, care avea să fie un punct de cotitură în viața lui Abloh. Legenda spune că Virgil Abloh crease o serie de desene cu sigla Good Music a lui Kanye, desene pe care le-a dus la magazinul unde erau serigrafiate tricourile create de Kanye. L-a convins pe directorul magazinului să le facă legătura, apoi s-au văzut la unul dintre petrecerile unde era DJ sub numele de Flat White (spuneți și voi ce ironie genială!). Cert este că în 2003, Abloh a început să lucreze, la doar 22 de ani ca și consultant creativ pentru Kanye la agenția sa de creație – Donda – „Virgil este unul dintre cei mai inteligenți, rapizi, inovativi oameni pe care i-am întâlnit”, spune West.

Virgil Abloh Kanye West

În 2009, Virgil Abloh și Kanye West au obținut un internship la celebra casă de modă italiană Fendi, unde Michael Burke, acum Chief Executive Officer la Louis Vuitton, era CEO pe atunci. Încă din acel moment, Virgil a fost remarcat pentru modalitatea cel putin extravaganta de a crea modele noi de haine în photoshop, cu o rapiditate și o viziune pe care nu o mai întâlniseră.

In același an, Abloh deschide în Chicago, RSVP Gallery – a conceptual retail experience – unde hainele Comme des Garons, Chanel și Bape erau însoțite de arta lui Jess Koons, Takashi Murakami și Kaws – muzica era o temă comună care le unea.

Odată intrat în anturajul lui Kanye West a început să vadă live show-urile din săptâmânile modei din marile orașe ale lumii – „Eram o generație foarte interesată de fashion show-uri, dar care se presupunea că nu are ce căuta acolo. Aduceam acel vibe proaspăt de care casele vechi și lumea veche europeană avea nevoie, chiar dacă nu realiza încă asta”.

PYREX VISION

Abloh a lansat primul său brand de modă, Pyrex Vision, în 2012 cu revoluționarele cămăși de flanel Ralph Lauren cumpărate la reducere, pe care le-a serigrafiat și le-a vândut cu 550$. S-au terminat ca pâinea caldă în locuri super hip cum a fost Colette din Paris, asta și datorită lobby-urilor lui Kanye West.

La nivel practic, da luam un tricou Champion sau o cămașă Ralph Lauren și imprimam o grafică cool, dar era mai mult de atât, subversiv ajungea la tine o emoție, o metaforă despre cum poartă tinerii moda, cum o reinventează într-o cheie ironică”, spune Abloh.

Nu vă închipuiți că ascensiunea lui Virgil Abloh a fost noroc și oameni potriviți care l-au văzut la momentul potrivit, ci și enorm de multă muncă. Asistentul său, designerul Samuel Ross, „am crezut că știam ce înseamnă să muncești din greu până l-am întâlnit pe Virgil. Muncea nonstop, nu avea zile libere, ore libere”.

OFF-WHITE STORY

Off-White

În 2013, povestea continuă cu un alt brand Off White c/o Virgil Abloh, atunci când designerul era pregătit să mapeze harta zonei gri, off white, dintre luxury și vestimentația suburbiilor, a străzii. „Hoddie is the new suit jacket” – decretează Abloh.

Nu era nevoie să alegi, incluziunea era la ea acasă, nu exista delimitare între high end, streetwear, contemporan, femei sau bărbați, alb sau negru. Toți millenials cool, toate modelele din valul tânăr, Kendall Jenner și Gigi Hadid răspândeau vestea, via social media, despre cel mai cool brand – Off-White.

În 2015 Abloh era nominalizat pentru prestigiosul premiu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) pentru Cel mai Bun Tânăr Designer. A pierdut, dar știa că va câștiga un premiu mult mai mare. „Scopul final era să revoluționez moda veche și să conduc artistic o casă mare”, spunea atunci Abloh.

În același an Abloh dezvăluie „The Ten” – o colaborare cu Nike, unde avea să reimagineze designul unui număr de 10 pantofi sport clasici, adăugându-le fermoare și citate ironice, de tipul „foam, air, vulcanized” – „ ironia este o unealtă pentru creativitatea modernă, poate de aceea ne uităm toți la 60 de memes pe zi”, spunea designerul.

Virgil Abloh Nike

Off- White guy a început să atragă atenția lumii mari din modă, deja începeau acuzațiile de a nu fi original, iar asta nu l-a împiedicat să țină prelegeri la universități ca Harvard și Columbia – „Tinerii arhitecți pot schimba lumea chiar dacă nu construiesc clădiri”.

Head hunters de la Louis Vuitton urmăriseră din umbră revolta și îl numesc director artistic în martie 2018 – unul dintre primii designeri negri care conduc o casă europeană, cum sunt și Ozwald Boateng la Givenchy din 2003 până în 2007 sau Olivier Rousteing la Balmain.

Michael Burke care îl remarcase la Fendi, acum într-o poziție de conducere la Vuitton, spunea: ”creativitatea sa înnăscută și disruptivă l-a făcut relevant nu doar în modă, dar și în cultura populară, iar asta va duce divizia de bărbați Vuitton în viitor”.

Abloh și-a prezentat prima colecție Vuitton în iunie 2018 la Palais –Royale din Paris, cu hanorace și bluze de trening, tricouri printate care-și așteptau pe scaune oaspeții și gașca sa în primul rând. „Cineva a spus că s-a simțit ca atunci când Obama a câștigat președinția – aceeași revelație”, si avea dreptate.

Doar un an mai târziu, Virgil Abloh afla despre forma rară de cancer pe care o avea. Tratamentele  pe care le-a urmat discret, frrit de ochiul publicului, nu l-au împiedicat să continue să creeze ceea ce iubea. În iulie 2021 LMVH preia o parte din acțiunele Off-White dar, dupa doar câteva luni, în noiembrie, Virgil avea să ne părăsească.

Despre Virgil Abloh doar la viitor, căci în lumea lui Abloh nimic nu era exclusiv, totul putea fi conectat, de la hip-hop la arta clasică, de la lumea skaterilor la galeriile de artă, de la trecut la viitor.

Chiar dacă Virgil Abloh nu mai este, munca sa și spiritul său vor continua să ne inspire, odată cu el am conștientizat expansiunea creativă de care suntem toți capabili, pasiunea care ne conectează ca într-o mare rețea unde nu e nevoie să alegi vreo tabără – toți suntem off-white.

ESTETICA LUI ABLOH

  • Una dintre temele predilecte în estetica lui Abloh este amestecul între streetwear și luxury, imprimeurile cu opere celebre ca Monalisa sau scene din Carravagio pe hanorace sau pantaloni de trening, apoi sloganurile postmoderniste, care expun ironic o evidență, o tautologie – pe o eșarfă scrie „esarfă” sau chiar contrariul, pe un covor roșu creat pentru Ikea pe care scrie „blue”.

Off-White

  • Apoi, Virgil Abloh a înțeles că a crea haine nu pune semnul egal cu a crea un brand, e nevoie de motive recongnoscibile, mai ales acum în era Instagram. Așa cum recunoști grafic carouri Burberry sau liniile Adidas, vei repera în mulțime cele patru săgeți care formează o cruce, modelul de pe benzile de atenționare asupra unui pericol sau liniile repetitive de pe mâneci – acestea sunt motive repetabile, motive-semnătură de brand.

Off-White

  • Accesoriile cu buzunare pe care le purtau bărbații în colecțiile Abloh create pentru Louis Vuitton au ridicat sprâncene, au stârnit controverse, glume chiar – păreau un fel de harnașament purtat peste partea de sus a torsului, peste o altă haină, un strat pe jumătate decorativ, pe jumătate funcțional.

Virgil Abloh

  • Culoarea explozivă, agresivă chiar, neon era o altă marcă Abloh. Nu degeaba inspirația sa pentru show-ul Vuitton a fost Vrăjitorul din Oz, avea grijă să o strecoare peste tot. Mesajul său era – Fii curajos! Ieși din mulțime și bucură-te de asta!

 

Sunt Gabi Urdă, consultant de comunicare & stylist personal. Te ajut să-ți vezi potențialul vizual prin sesiuni de consultanță vestimentară & private shopping, apoi să îți spui povestea prin copywriting aliniat cu valorile tale, toate în slujba brandului tău personal.
Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nu ai niciun produs în coș. Nu ai niciun produs în coș.


LanguagePentru furnizarea de servicii acest site folosește cookies. Navigând pe site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea acestora. Mai multe informații.

Close Popup