De zeci de ani, pielea a fost sinonimă cu luxul, pentru că servește un scop atât practic, cât și exclusivist. Deținerea unei piese de piele garantează o calitate pe viață, dacă îți poți permite prețul inițial.

Chiar și aspectul “ca de piele” servește ca simbol al statutului, determinând unele branduri să atragă consumatorii cu promisiunea asemănării cu pielea al unui material mai ieftin, adesea realizat din PVC. Dar, alternativele animal free nu sunt neapărat durabile: practic doar plastic, nu este biodegradabil ca pielea reală și nici nu îmbătrânește bine. După mai multe utilizări, pleather ajunge în gropile de gunoi, unde eliberează substanțe chimice toxice în pământ și emite gaze nocive atunci când este ars în incineratoare.

Pe măsură ce consumatorii moderni continuă să caute alternative la piele determinate de sustenabilitate, apar tot mai multe opțiuni ecologice, adoptate de mărci mari precum Nike și Adidas. Producția de piele naturală vine cu proceduri crude față de animale, în plus acestea sunt surse notorii de gaze cu efect de seră: până la 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră din Statele Unite provin din agricultură, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.

Pielea vegetală este o alternativă?

Nike a produs adidași din piele de ananas, în timp ce Adidas a actualizat modelul Stan Smith cu piele de ciupercă. Piața de lux vrea să intre pe piața durabilă, dar sunt consumatorii săi bogați dispuși să-și cheltuiască banii pe ceva pe bază de plante, mai degrabă decât pe piele naturală?

Hermès a decis să testeze această teorie refăcând geanta Birkin – ca simbol al exclusivității în modă, cu materiale vegane, cum ar fi înlocuitorii de piele din ciuperci. Deși conceptul nu va fi lansat până la sfârșitul acestui an, ideea vine împotriva istoriei luxului Hermès: brandul și-a construit reputația oferind cele mai bune piei de vițel, crocodil, șopârlă, struț și aligator.

Aplicarea celebrului proces de tratare a pielii al mărcii Hermès la o alternativă de piele vegetală poate produce un Birkin la fel de magnific, deși este îndoielnic dacă o variantă fără piele de animal va avea aceeași cerere ca și originalul. Este posibil ca Hermès să manipuleze piața existentă, limitând câte Birkin sunt produse și vândute în fiecare an, iar versiunea vegană a produsului va fi probabil menținută la aceleași standarde stricte ca orice Birkin.

Astăzi, procurarea unei genți poate dura luni sau chiar ani, deoarece nu pot fi comandate online, iar comandarea uneia în magazin necesită ca consumatorii să se înscrie pe o listă de așteptare. Prețul ridicat de 8.500 până la 2 milioane de dolari împiedică, de asemenea, cererea.

Cu toate acestea, un brand precum Hermès nu va produce un Birkin vegan decât dacă cererea este acolo, spune Sara Anne Leeds, fondatoare Rhymes with Orange, blogul despre sustenabilitate și piața second-hand. Aceasta este o companie și există pentru a face profit, dacă lanțul său de aprovizionare funcționează bine cu piele naturală, singurul motiv pentru care va înlocui pielea este pentru că consumatorii cer alternative durabile.

Schimbarea deceniilor de practică nu va descuraja, de asemenea, clienții care caută lux, a spus Leeds. Pentru ochiul neantrenat, luxul are de-a face cu influența și etichetele. Dar luxul este considerat lux datorită măiestriei cu care sunt lucrate. În timp ce logo-ul Hermès reprezintă în continuare exclusivitate, eticheta garantează, de asemenea, o geantă bine lucrată, indiferent de materialul care justifică și prețul premium, spune Leeds. La urma urmei, Birkin este Birkin.

NOTA BENE

Cumpărăturile etice nu înseamnă întotdeauna să cumpărați produse ecologice, să ne îndreptăm atenția și spre utilizarea a ceea ce este disponibil. Indiferent de materialele pe care le folosesc mărci precum Nike și Hermès, ele încă produc produse noi. Și crearea mai multor bunuri, indiferent cât de durabilă, este contraproductivă: bunurile verzi vor ajunge în gropile de gunoi după utilizare sau vor înlocui produsele existente care sunt considerate mai puțin etice (și mai puțin viabile pentru utilizare în continuare).

De aceea, Luxura Elite Boutique a ales să fie unul dintre jucătorii importanți pe piața produselor luxury preowned și să vă ofere această alternativă etică de a purta bradurile pe care le iubiți prin cumpărarea din boutique sau să repuneți în circulație hainele, gențile, bijuteriile luxury prin intermediul comunității Luxura Club Exclusive.

Nimeni nu ar arunca un Birkin vegan, dar aplicarea unei etichete de reciclare sau vegană pe un produs poate promova de fapt consumul excesiv și risipa. Dacă consumatorii cheltuiesc 4.000 de dolari pe o geantă Gucci, o vor păstra. Dar, cu etichetele pe care scrie reciclat, consumatorii pot crede că nu trebuie să le depoziteze prea mult timp, gândindu-se că produsul va avea un impact redus asupra mediului odată ce este introdus la groapa de gunoi. De fapt, cea mai responsabilă alternativă la piele este cumpărarea de piele naturală la mâna a doua, spune Leeds.

Dacă consumatorii doresc o alternativă la piele, ar trebui să opteze întotdeauna, 100%, pentru produse pe bază de plante sau reutilizate. Alte alternative, cum ar fi pielea PVC, eliberează microplastice și nu se degradează în mod natural, în timp ce produsele noi pot folosi mai multă energie pentru a fi produse decât produsele reutilizate.

Continuitatea și durabilitatea nu se referă doar la mediu, ci și la impactul social și economic.

A fi un consumator responsabil înseamnă, de asemenea, să faci cercetări, deoarece multe produse mai puțin durabile sunt comercializate doar în acest fel cu anume cuvinte  – precum etic, organic, conștient, transparent și chiar sustenabilitate în sine. Cuvintele cheie sunt imprimate pe multe produse în speranța că vor atrage consumatorii (și banii lor).

Alternative realizabile

Ananas Anam, o companie fondată pentru a combate impactul asupra mediului al producției de piele în masă, oferă o alternativă durabilă și accesibilă la piele. Compania spune că sustenabilitatea nu se referă doar la mediu, ci și la impactul social și economic al acestor trei piloni care trebuie luați în considerare împreună pentru a face un produs sau proces durabil.

În producerea Pinatex, o alternativă la pielea naturală din fibre de frunze de ananas, Ananas Anam folosește produse secundare din industria agricolă. Nu este nevoie de pământ, apă sau pesticide suplimentare pentru a produce materia primă, care este făcută din 72% din deșeurile de ananas.

Potrivit lui Ananas Anam, agricultura globală a ananasului generează aproximativ 13 milioane de tone de deșeuri pe an și, prin utilizarea deșeurilor din primele zece țări producătoare de ananas, marca spune că teoretic ar putea înlocui mai mult de jumătate din producția globală de piele fără a cultiva un singur ananas în plus. De acum, însă, Ananas Anam s-a concentrat pe impactul social durabil, făcând Pinatex accesibil oricui dorește să-l folosească.

Pinatex este singurul material alternativ disponibil în comerț la scară largă astăzi, a spus reprezentantul mărcii. Fie că este un proiect personal sau pentru adidași Nike, Pinatex face sustenabilitatea accesibilă.

Datele din testele de producție și uzură au fost ușor accesibile la Ananas Anam. Site-ul web, permițând consumatorilor să cerceteze de unde provin produsele lor. Și, pentru a evita confuzia, Pinatex nu este considerat piele de ananas, piele vegană sau piele, deoarece termenul de piele este folosit doar pentru pielea de animale, spune Ananas Anam. Pinatex, spre deosebire de piele, este un material pe bază de plante și nu sunt utilizate derivate de origine animală, notează marca, oferind termeni precum textil nețesut, pe bază de plante și vegan pentru a descrie alternativele de piele aprobate de PETA.

Mycoworks este compania de biotehnologie responsabilă astăzi pentru gențile din piele vegetală Hermès. Reishi, înlocuitorul creat din ciuperci, nu este considerat un înlocuitor pentru piele, ci mai degrabă un material complet nou, cu propriile sale caracteristici, spune Mycoworks. Lucrând îndeaproape cu meșteri tradiționali din piele, compania este capabilă să producă produse de lux, susține el.

Mărcile și consumatorii nu vor sacrifica performanța pentru sustenabilitate, spune un reprezentant de la Mycoworks. Și folosind miceliul fin, foile de material Reishi pot fi personalizate pentru grosime, greutate, formă și alte caracteristici care permit ca Reishi să fie în esență fabricat la comandă, a spus compania. Acesta este un nivel de control imposibil cu pielea de animale.

Astfel de controale sunt esențiale pentru durabilitatea acestor alternative de piele, deoarece aceste produse nu vor fi ecologice dacă creează o cantitate mare de deșeuri. Dar controlul joacă, de asemenea, un rol în capitalism, care generează inovație și, mai important, competiție.

Păstrându-și reputația de exclusivitate, Gucci și-a creat propria alternativă de piele numită Demetra. Compusă în proporție de 77% din ingrediente pe bază de plante, conform mărcii, Demetra utilizează procedurile de colorare brevetate de la Gucci, oferind clienților o experiență similară a pielii în ceea ce privește estetica, senzația și calitatea. Gucci nu a dezvăluit exact cât de durabil este Demetra, remarcând doar că ingredientele sale includ poliuretan, bio vâscoză și compuși din lemn proveniți din surse durabile.

Brandul de lux speră să încorporeze materialul în pantofi, genți, accesorii și îmbrăcăminte, dar doar pentru propriile produse interne. Prin brevete și mărci comerciale, Gucci s-a asigurat că Demetra este exclusiv pentru propriile produse.

Cu tot mai multe alternative de piele care încep să apară, consumatorii vor putea explora o multitudine de produse ecologice. Dar, pentru a rămâne sustenabile, alternativele din piele trebuie făcute la cerere, fără deșeuri în exces. Până la urmă, la ce bun stilul sustenabil dacă tot ajunge într-o groapă de gunoi?

Sunt Gabi Urdă, consultant de comunicare & stylist personal. Te ajut să-ți vezi potențialul vizual prin sesiuni de consultanță vestimentară & private shopping, apoi să îți spui povestea prin copywriting aliniat cu valorile tale, toate în slujba brandului tău personal.
Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nu ai niciun produs în coș. Nu ai niciun produs în coș.


LanguagePentru furnizarea de servicii acest site folosește cookies. Navigând pe site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea acestora. Mai multe informații.

Close Popup