Louis Vuitton

La începuturi Louis Vuitton a revoluționat bagajele cu priceperea și stilul său. Dar, până astăzi, inițialele sale ne vorbesc despre lux, rafinament și măiestrie în tot ceea ce a fost creat sub numele său.

Louis Vuitton este standardul luxului. Cu o monogramă semnătură, care nu este doar iconică, ci și foarte reprodusă, este ușor de înțeles de ce purtarea unei genți Louis Vuitton este un simbol al statutului. Intrați alături de noi în istoria complexă a unei companii care s-a transformat dintr-un furnizor de bagaje într-unul dintre cele mai mari branduri de lux.

Începutul lui Louis Vuitton

Louis Vuitton s-a născut în 1821 într-o familie în care tata era fermier, iar mama făcea pălării, o familie din clasa muncitoare din estul Franței. Vuitton a crescut înțelegând efectele perseverenței și a unei etici puternice a muncii în familia sale. La vârsta de 16 ani, a luat decizia de a merge pe jos aproape 500 km din orașul său natal până la Paris pentru a încerca să-și facă o viață nouă.

Când a sosit, orașul era în plină industrializare, modurile actuale de transport evoluând rapid, permițând călătorii mai lungi. Odată cu aceasta a apărut și nevoia de piese de călătorie rezistente. Vuitton a fost luat ca ucenic pentru un producător de valize pe nume Monsieur Marechal. A învățat să creeze valize container durabile și cum să le facă etanșe – o profesie respectată la acea vreme.

Meșteșugul și ingeniozitatea Vuitton

În 1854, la ani după ce și-a stăpânit meșteșugul și a devenit foarte respectat pentru aceasta, Vuitton s-a aventurat pe cont propriu pentru a deschide un magazin pe Rue Neuve des Capucines. Aici a început să se impună ca producător de bagaje.

Apoi, în 1858, Vuitton a proiectat primul portbagaj marca Louis Vuitton pentru vasul cu aburi. Vuitton a introdus un portbagaj plat, dar impermeabil, care era ușor de stivuit. Primul dintre cuferele sale era învelit cu o pânză gri numită Trianon – abia după câteva decenii va fi introdusă monograma.

Având o afacere în plină dezvoltare, Vuitton și-a mutat familia și locul de muncă la Asniere, unde a angajat douăzeci de muncitori pentru a-și crea cuferele. Până în 1900 avea 100 de angajați, iar în 1914 compania avea să-și dubleze dimensiunea.

În 1886, fiul său George a inventat și a brevetat un sistem de închidere ingenios, care a făcut imposibilă desfacerea încuietorilor cuferelor. Această încuietoare este folosită și astăzi.

După ani de succes, Vuitton a început să experimenteze designul bagajelor sale prin introducerea unui nou model de pânză în dungi (1876) și mai târziu a încă binecunoscutul imprimeu Damier (tablă de dame) (1888), la care a adăugat un logo pe care scria “marque L. Vuitton deposse” – adică marcă înregistrată L. Vuitton. Modelele pictate manual au fost dezvoltate pentru a preveni contrafacerile. Chiar și la sfârșitul anilor 1800, Louis Vuitton a fost suficient de celebru pentru a justifica contrafacerea.

Flower Zipped Tote

Moștenirea familiei Vuitton

1892 s-a dovedit a fi un moment de doliu pentru familie, deoarece Louis Vuitton a murit la vârsta de 70 de ani. Fiul său, Georges Vuitton, a devenit noul șef al casei de lux. Moartea lui Louis Vuitton l-a determinat pe fiul său să-și schimbe încă o dată imprimarea bagajelor, iar în 1896, pentru a-și onora tatăl, a fost introdusă  monograma LV, dar și trifoiul cu patru foi și florile, inspirate de influențele japoneze și orientale din târzia eră victoriană. Sub conducerea sa a urmat succesul, iar emblematica monograma a devenit faimoasă în rândul clientelei de elită. În 1901 compania a create prima Steamer Bag, un mic bagaj care încăpea în cuferele de călătorie Louis Vuitton.

Odată cu această creștere, brandul a atras atenția unuia dintre cei mai consacrați designeri de modă: Gabrielle Chanel.

În 1925, o geantă de mână în formă de cupolă destinată uzului personal, mai degrabă decât călătoriei, a fost creată special pentru Chanel. Abia în 1934 aceasta a permis mărcii să producă în masă geanta pentru publicul larg. A fost reproiectat pentru a fi mai compact și simplificat pentru utilizarea de zi cu zi și a numit Squire până când a fost redenumit Alma în 1955.

Odată cu succesul produselor sale mai mici, Louis Vuitton și-a extins linia de produse pentru a include Keepall (1930), Speedy (1930), una dintre cele mai vândute modele, și Noe (1932), fiind creată pentru a transporta sticle de șampanie. Cererea pentru aceste genți a fost extraordinară, atât de mult încât încă sunt fabricate în prezent într-o multitudine de materiale și dimensiuni.

În 1936, Georges a murit, iar fiul său, Gaston-Louis Vuitton, a preluat casa. În timpul mandatului de 50 de ani a lui Gaston-Louis, Louis Vuitton a început să încorporeze pielea în produsele sale și și-a reînnoit pânza cu monograma semnătură pentru a o folosi în mai multe stiluri, inclusiv faimosul Papillon cilindric (1966).

LV Speedy

Louis Vuitton îi întâlnește pe Moet et Chandon și Hennessy

Când Gaston-Louis a decedat în 1970, ginerele său, Henry Ricamier, a preluat conducerea companiei și aceasta a devenit internațională. Henry a recunoscut nevoia de a extinde amprenta mărcii și a urmărit să deschidă locații de vânzare cu amănuntul în întreaga lume și, la îndemnul directorului financiar Joseph Lafont, a fost cotată la Bursa din Paris în 1987, iar în același an compania devine proprietara mărcii Veuve Clicquot Ponsardin. Această decizie ar deschide calea pentru crearea eventualului conglomerat de lux.

Având Louis Vuitton ca primă companie pentru bunuri de lux, era logic că s-ar alinia cu cei mai importanți producători de șampanie și coniac, Moet et Chandon și respectiv Hennessy, creând astfel conglomeratul LVMH în 1987. Acesta a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria companiei și o mișcare de putere pentru casă.

Neverfull LV

Anii ’90: O eră pivotală pentru Louis Vuitton

În jurul anului 1990, Yves Carcelle a fost numită președinte, primul președinte LV fără legătură cu familia Vuitton. Sub conducerea sa, brandul avea să facă valuri majore în industria modei prin colaborările sale și interpretările inovatoare ale pieselor de bază. Brandul a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la imprimarea lui Damier în 1996, lansând o versiune în ediție limitată cu piele vachetta, o combinație care nu este de obicei văzută și a numit-o Colecția Centenaire.

Anul 1997 a fost esențial pentru brand, cu numirea lui Marc Jacobs ca prim director de creație. Marc Jacobs a proiectat prima linie ready to wear a brandului și a introdus gama de genți Monogram Vernis. În 2001, Stephen Sprouse, cu ajutorul lui Marc Jacobs, a conceput o colecție de graffiti neon scrise peste pânza clasică cu monogramă. Până în prezent, aceasta este una dintre cele mai căutate colecții printre colecționarii Louis Vuitton serioși. După succesul colaborării cu Stephen Sprouse, Louis Vuitton a început să se alinieze constant cu artiștii și designerii populari.

În 2003, Louis Vuitton a colaborat cu Takashi Murakami pentru a crea Monograma Multicolor: imprimeu monogramă standard, dar în 33 de culori pe fundal alb sau negru. Murakami a fost, de asemenea, responsabil pentru celebrul imprimeu zâmbitor de flori de cireș pe monograma clasică.

Pe măsură ce vânzările Louis Vuitton au continuat să crească, marca a introdus din nou o geantă în 2007 care va deveni unul dintre cele mai clasice stiluri ale sale și una dintre cele mai recunoscute genți de mână din lume: Neverfull. Confecționat din pânză clasică cu monogramă, cu un interior în dungi complet căptușit, cu un buzunar lateral și ornamente în vachetta, Neverfull era aparent un geanta de bază, dar poate purta până la 90 kg. În 2014, tote-ul clasic a fost reproiectat cu un nou imprimeu interior, a devenit disponibil în alte combinații de culori, are și o husă detașabilă.

Ca un adio simbolic, una dintre ultimele poșete lansate sub Marc Jacobs a fost Pochette Metis din ianuarie 2013. Inspirată de Servieta Monceau, această geantă de mână versatilă și funcțională va deveni una dintre cele mai populare piese ale mărcii, chiar și în zilele noastre.

Sac Plat LV

Louis Vuitton și anii 2000

Pe măsură ce Louis Vuitton continua să prospere, Marc Jacobs a decis să demisioneze în 2013 pentru a se concentra asupra mărcii sale omonime, cu sprijinul LVMH. Atunci Nicolas Ghesquière a fost numit noul director artistic pentru moda feminină și a început nu numai să promoveze linia de produse actuală, ci și să o extindă. Venind de la Balenciaga, nu este surprinzător că a contestat estetica clasică și destul de blândă pentru care marca a fost recunoscută și a injectat o nervozitate care să vorbească unei generații mai tinere. Linia de produse Louis Vuitton de genți de mână a continuat să crească, multe ediții limitate fiind produse în fiecare an.

De la numire, Nicolas Ghesquière nu a dezamăgit în crearea unor piese foarte căutate și a continuat să uimească masele cu modelele sale inovatoare și avansate. Pe baza succesului lui Ghesquiere, Louis Vuitton a numit un alt geniu creativ să se ocupe de afacerile bărbaților. În 2018, Virgil Abloh a fost numit director de creație pentru bărbați și de atunci a proiectat nu numai accesorii noi uimitoare pentru bărbați, dar a introdus piese care captează inimile bărbaților și femeilor deopotrivă, o raritate pentru brand încă de la începuturile sale.

Abloh a murit pe 28 noiembrie 2021, după o luptă de doi ani cu angiosarcomul, un cancer rar și agresiv, lăsând deschis postul de director artistic la Louis Vuitton pentru bărbați.

Louis Vuitton rămâne unul dintre cele mai populare mărci de lux din lume și nu vedem că acest lucru se va schimba prea curând. Creează colecții în ediție limitată în fiecare sezon și colaborează în mod regulat cu diverși artiști și designeri, creând și mai multe articole unice.

Luxura Elite este un fan Louis Vuitton și prețuiește atât de mult meșteșugul cu care sunt realizate, ca și designul care urmează linia fină dintre clasic și contemporan. Urmărim mereu piese deosebite LV și le aducem în butic pentru femeile care-și doresc să poarte și să simtă adevărata savoare a luxului Louis Vuitton.

Sunt Gabi Urdă, consultant de comunicare & stylist personal. Te ajut să-ți vezi potențialul vizual prin sesiuni de consultanță vestimentară & private shopping, apoi să îți spui povestea prin copywriting aliniat cu valorile tale, toate în slujba brandului tău personal.
Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nu ai niciun produs în coș. Nu ai niciun produs în coș.


LanguagePentru furnizarea de servicii acest site folosește cookies. Navigând pe site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea acestora. Mai multe informații.

Close Popup