Printre vedete, dar și printre pasionatele de machiaj, Ana Cucută este un nume care înseamnă machiaje impecabile, creative, de impact pornite de la personalitatea purtătoarei, de la fizionomia ei. De altfel, filozofia de make-up a Anei este : “Eu creez pentru clienta mea machiajul ei reprezentativ, exprimat prin ten perfect, luminos, cu aspect întinerit, unde trăsăturile feței sunt aduse la linia de perfecțiune”. Perfect este și parcursul Anei, care a știut câtă muncă este necesară pentru a transforma un talent într-o profesie, ba chiar într-un brand – căci nu-i așa și “Cucută, dar și Chanel sunt două nume de familie”, îmi spune ea râzând.

 

Ești unul dintre make-up artiștii tineri cei mai cunoscuți în lumea artistică, dar și a pasionaților de make-up. De unde a pornit drumul tău spre lumea machiajului profesionist?

Încă de mică mi-a plăcut să pictez, eu am vrut să fac Arte Plastice, am vrut să fiu pictor. Mama mea e învățătoare, iar ea își dorea o profesie rațională, așa că eu tot liceul am învățat pentru Medicină, dar în anul 4 de liceu am decis că nu este pentru mine.

Oricum la Medicină aș fi făcut estetică, tot legat de frumusețe. A fost o decizie emoțională legată de un eveniment personal și am dat admiterea la ASE, dar în facultate mă tot bătea gândul să schimb cu Arhitectură, căci artele plastice nu mă mai atrăgeau. Așa că am vrut să văd puțin despre ce este vorba și m-am înscris la un curs de peisagistică.

Acolo am întâlnit un make up artist, pe Anca Rădulescu. Ne-am imprietenit, iar ea avea nevoie de o asistentă personală, de cineva care să o ajute la organizare. Am stat pe lângă ea, am mers la toate evenimentele și atunci am văzut ce este make-up-ul.

Acum mai bine de 15 ani de make-up auzeai la televiziuni, reviste, poate ceva prezentări de modă. Aproape un an am lucrat cu ea și mi-a deschis apetitul pentru machiaj.

Decisiv a fost la Timișoara, la un curs. M-a prezentat ca fiind asistenta ei de make-up, căci asistenta ei nu a putut veni, iar cursantele au început să mă întrebe cum se face o linie de tuș. Iar eu, ca să nu o pun pe Anca într-o situație proastă, am desenat linia de tuș după poză, pur și simplu, mi-a ieșit perfect. Atunci Anca mi-a remarcat precizia și m-a încurajat să mă gândesc la o carieră în make-up, ea a văzut prima abilitățile mele.

M-am înscris la ea la un curs, oricum eu cu ea lucram part time, căci eram angajată într-o corporație pe un post de marketing. De altfel, am lucrat în marketing 10 ani, pentru două branduri mari din HORECA.

Făceam make-up doar pentru mine sau pentru sora mea, apoi pentru prietene, iar în timp machiajele mele atrăgeam din ce în ce mai multe femei și începusem să am un portofoliu de cliente și să am un tarif. Lucram în continuare în paralel, la corporație și în timpul meu liber machiam.

Apoi, m-am înscris la tot mai multe cursuri, căci structura mea este de tocilară – eu trebuie să mă profesionalizez și să învăț meseria. Așa că, din dorința mea de a-mi valida meseria, am început să studiez, să aprofundez și să mă duc la cursuri în țară și în afara țării.

Care este percepția despre machiaj și profesia de make up artist la noi?

Multă lume la noi încă consideră că machiajul profesional înseamnă machiaj de nuntă. Dacă văd ceva diferit în social media, chiar și acum apar comentarii – Ce-i asta, cine ar purta asta? Machiajul de podium, machiajul de revista, machiajul creativ este diferit.

Vorbim despre o percepție greșită a machiajului, despre stridență, care ne va face altcineva. Dar, de fapt, văd la clientele mele, care revin, că au realizat această putere a machiajului de a scoate la lumină cea mai frumoasă varianta a ta – dar a ta, nu a altcuiva.

Multe femei se uită la ce culori folosesc, cât de complicată e schema de culori de la ochi, dar constată apoi, că măiestria a fost de fapt din umbră și lumină. Acea față perfectă, frumoasă, dar a ta, nu cu o mască, de aici vine frumusețea.

Au văzut că de multe ori clienta vrea să vadă mult pe față, ca să simtă că merită banii, toate culorile, contururile, genele mari etc. Însă, a lucra subtil, cu tehnici nu foarte vizibile, atent, în detaliu, iar rezultatul să fie wow, aici stă meșteșugul unui make-up reușit.

Putem să fim frumoase cu un machiaj natural, de aceea încerc să le educ pe femei în această direcție.

Până de curând am întâlnit o percepție jignitoare asupra make-up artiștilor, dar fiecare profesie evoluează, nu mai suntem percepute ca fata “aia” care pune culori pe față.

Este o profesie destul de tânără la noi, aceasta de make up artist, este o perioadă foarte bună pentru machiaj, acum se maturizează piața. După anii 2000 se așează și cresc make-up artiștii și femeile se educă către ce înseamnă machiaj, plus că există mult mai multe proiecte creative, mai multe provocări, campanii, vedete care investesc în imaginea lor etc.

Pentru a ajunge să fii foare bună e necesară aprofundarea meseriei, să fii una cu meseria, să îți dorești să te perfecționezi permanent, să înveți mereu, să descoperi ceva nou, dintr-o permanentă nevoie de a fi în prezent.

Cine te-a marcat în această călătorie a ta profesională? 

Mi-a plăcut și îmi place foarte mult Alexandru Abagiu, îl consider un artist desăvârșit și am fost la câteva dintre cursurile lui.

Mi-a rămas la suflet Scott Barnes, make-up artistul lui JLo. Acesta are niște contribuții extraordinare, cum poate lucra din lumina si umbra este spectaculos. Pentru mine a fost un impact extraordinar, am învățat cum poți lucra cu bejurile, cu albul și să iasă acel efect impecabil, fără să folosești culoare intensă, doar nude.

La el a fost wow, transformational! Atunci am înțeles care este puterea machiajului dată de lumină și umbră, de acolo am dezvoltat pasiunea de a machia fără multă culoare. Mie nu îmi place să machiez intens decât dacă este vorba despre o petrecere, altfel scot frumusețea naturală în evidență estompând asimetriile, imperfecțiunile și aducând în lumină autenticitatea fiecărei fețe.

Nu este despre a te transforma, ci de a corecta asimetriile, facem un efect de lifting, îngroșăm sau subțiem etc.. Oamenii apoi se uită la tine și zic “Ți-ai făcut ceva, wow!”, dar fără să pot spune exact ce.

Te vezi tu nu se vede machiajul, se vede femeia frumoasă, nu machiajul frumos.

Cum a evoluat stilul tau în timp, cum te-a schimbat deschiderea ta către lumea make up de afară?

Profesioniștii adevărați erau foarte simpli, nici o exagerare, o ținută decentă, lejeră, impecabilă, cu un machiaj curat.

Mario Dedivanovic, make-up artistul lui Kim Kardashian, este de o decență absolută, extrem de calm și modest. Te poți pierde pe drumul succesului, poți deveni arogant, dar am ales mereu să îmi fie modele oamenii modești.

Apoi, dincolo de asta am îndrăznit să fiu un pic mai ciudată, artist, să fiu eu, autentică, încurajată mai ales de soțul meu, atunci când am trecut de la munca de corporație la a fi make-up artist. Mama mea, soțul meu, toți make-up artiștii mari de care am vorbit chiar îmi sunt modele, toți mi-au arătat cum să mă bucur de ceea ce am, de ceea ce sunt, de momentul prezent în viața și profesia mea.

 

 

Care sunt valorile tale, resursele de unde îți iei energia?

Dragostea, sotul meu, care este un om rational și mă susține mereu. Sunt bine acasă și sunt bine cu mine și asta mă face să fiu înțelegătoare, tolerantă. Dau credit oamenilor, fiindcă atâta timp cât noi suntem sănătoși și acasă este bine, toate lucrurile exterioare se așează.

Am o meserie pe care o iubesc, plec de acasă și mă gândesc la asta și sunt recunoscătoare că am descoperit-o, căci nu mulți oameni pot spune asta despre profesia lor.

Apoi munca, muncesc foarte mult, îmi place să muncesc atât de mult. Îmi iau energie din femeile care sunt mulțumite, de la proiecte, de la evenimentele la care particip, deși îmi doresc să dorm mai mult sau să am mai mult timp pentru mine, știu că aceasta este doar o perioadă.

Îmi face plăcere să beau cafea, cafeaua este un răsfăț pentru mine, beau 5-6 pe zi.

Apoi, nu fac diferențe între oameni. Pentru mine este despre importanța pe care o dau machiajului. Că este vorba despre vecina mea sau o vedetă, eu folosesc aceleași produse, aloc același timp. Și dacă mă roagă cineva să lucrez gratuit pentru un proiect, nu există pe repede înainte, ci lucrez 100%, îmi iau timp, rezultatul trebuie să fie spectaculos. Valorizez munca mea, fiecare om care pleacă de la mine este o carte de vizită.

Comunic mult cu ea, discut mult cu femeile care vin la make up, căci vreau să înțeleg ce le face să se simtă frumoase, chiar dacă sunt lucruri care contravin părerilor mele. Suntem diferite si este absolut normal, de aceea vreau să înțeleg și să transpun în machiaj percepția lor despre frumusețe, pun tehnica împreună cu personalitatea lor, iar rezultatele sunt wow.

Cum îți place să te îmbraci, cum ai caracteriza stilul tău vestimentar?

Mă îmbrac foarte diferit, respect dress code-ul, dar îmi place tare stilul sport, hainele baggy, largi, lejere, mă regăsesc mult în ținute largi, lejere, spre masculin, street style. Încerc, pe de alte parte să fiu și sexy. Și îmi plac mult bijuteriile, cu cât mai mari și mai strălucitoare cu atât mă atrag mai mult.

Nu mă îmbrac clasic, cuminte, îmi place să am ceva ciudat, interesant. Am ajuns să experimentez mai mult și să încerc pe mine, asta mi-a dat curajul să testez și să fiu așa cum sunt sunt eu cu adevărat. Ani de zile de corporație mă făcuse să fiu mai rezervată cu imaginea mea, dar acum am puterea să trec eu cu mine niște limite estetice.

 

Cum simți că a influențat această tendință a filtrelor din Instagram percepția asupra imaginii, machiajului?

Acum este o nebunie cu filtrele de Instagram și femeile le folosesc foarte mult, aproape că nu le place de ele fără filtre. Am încercat să fac prin machiaj ceea ce fac filtrele și mi-a ieșit parțial, căci este greu să luptăm cu inteligența artificială.

Asta mi se pare o tendință pe care machiajul o va urma, sa vedem cum modifică filtrele și să descoperim cum să transpunem asta în realitate.

Văd cum ne influențează filtrele și social media și reacția oamenilor atunci când postez o poză absolut naturală, needitată și una editată, chiar minim, dar care pare perfectă. Probabil este normal sa căutăm perfecțiunea, dar acum a devenit deja un rol, cum arăți în social media și cum ești de fapt în realitate. Iar miza este să îți placă de tine în ambele cazuri, nu doar trecută prin filtre.

Ne pierdem încrederea în noi foarte ușor, reacționăm la ceva frumos, dar în acelasi timp nu apreciem naturalețea, atunci când ea este expusă.

Face app a înnebunit întreaga planetă. Este ideea de perfecțiune. Plecau femeile machiate de la mine și chiar dacă arătau absolut super, își puneau câte trei filtre. Și mă machiam eu sau o prietenă și o puneam în aplicație ca să vad cum o modifică, unde a îngroșat, unde a pus lumina, unde a conturat mai mult și transpuneam în machiaj. Mi-a reușit pentru că după aceea puneau mult mai putine filtre peste fotografiile cu machiajul, iar acest exercițiu mi-a îmbunătățit tehnica. Replica clientelor era mereu aceeași – “Zici ca am face app”.

Ce sfaturi i-ai da cuiva care își dorește să învețe make-up de pe youtube?

E foarte bun youtube-ul, dar dacă ești la început de drum este bine să îți alegi omul de la care să înveți corect. Dacă te uiți la cineva care se machiază ca pasiune, cum îi place ei, se poate să nu ți se potrivească ție, care ai o altă fizionomie, alte caracteristici, alt specific. Daca ajungem la un nivel și discernem ce e bine și nu e bine, ne putem uita la oricine și să ne luăm ce ne trebuie. Să ne uităm, la început, la trainer, la profesioniști.

 

Care sunt stâlpii pe care s-a clădit succesul tău?

Perseverența și dorința continuă de a învăța, talentul, respectul față de oameni și meserie, responsabilitatea pentru meseria mea.

 

Ce ai lăsat în urmă pentru a ajunge în punctul în care ești acum? 

Am lăsat tot timpul meu liber, am renunțat la multe lucruri. Timpul meu de relaxare este duminica după amiază. Acum, luna aceasta, m-am decis să îmi pun un pic mai mult timp pentru mine în agendă, să îmi las o zi liberă în weekend.

Ajungem într-un punct de echilibru, căci mă apropii de o maturitate profesională așa că acum caut să deleg, să îmi mai iau timp liber. Dar, nu îmi pare rău de nimic, nu regret nimic, căci am fost foarte susținută de familia mea, de prietenii mei și ei au fost foarte înțelegători toți anii aceștia.

Cum te-ai descrie pe tine ca make-up artist? Dar pe tine ca persoană dincolo de sfera profesională?

Profesional sunt foarte tipicară, strictă, fixistă chiar, îmi așez lucrurile la fel mereu, sunt chiar dură cu cei care nu respect regulile și nu își fac treaba impecabil, țin mult la igienă și la curățenie.  Eu ca persoană sunt foarte blândă, tolerantă, flexibilă, iar în ambele ipostaze am o energie molipsitoare și îmi place să ajut oamenii. Tocmai de aceea iubesc să fiu trainer și ca make-up artist și ca profesor într-ale machiajului intru într-o stare de flow și îmi doresc să cresc încrederea în sine a femeilor.

 

Ai un ochi format pentru estetic, pentru frumos, cum ai face tu un portret vestimentar al femeii self made, independente care îți trece pragul?

Se îmbracă în ținute masculine, sobre, impunătoare – costume, chiar dacă cu croieli creative pantaloni. Sunt linii minimaliste, perfecte, non culori, fără accesorizări extreme, asta și ca să iasă ele ca personalitate mai mult în evidență, nu ținuta.

Este important să te vezi tu ca personalitate, nu machiajul. Am observat printre clientele mele, care au trecut de la mult machiaj cu culoare la machiaj natural, impecabil. Iar, ca sa obții impecabilul e foarte multă muncă, dar să lucrezi cu nude, lumina și umbră e mult mai greu decât să schimbi o ținută cu smokey eyes, de exemplu.

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Nu ai niciun produs în coș. Nu ai niciun produs în coș.


LanguagePentru furnizarea de servicii acest site folosește cookies. Navigând pe site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea acestora. Mai multe informații.

Close Popup